Historien om Ekko fra Cuba

Juan Armand, Salsazucar, Annette Reinhardt Njombua, Kulturstaldene og Vesterbro Kulturhus arrangerede i samarbejde SID, AIF og Ketti Bueno Ferrer fra Salsa Vida ”Ekko fra Cuba” en Cubansk Festival i september 2004. Det var en uge fyldt med foredrag, debatter, film, mange koncerter, afrocubansk forestilling, workshops, internationale shows og masser af dans.

juan, daineris, edwin Mandela

Dengang foregik det under åben himmel på Onkel Dannys Plads og på Cafe Mandela. Efter festivalen blev foreningen ”Ekko fra Cuba” dannet af bl.a. Juan, Annette, Ann-Mari Winther, Karin Hildebrandt og Frank Beck.

Cafe Mandela, som var et af datidens kulturcentre på Vesterbro, var i mange år rammen for ”Noche Cubana”, ”Store Cubanske Fester” og Weekend Salsa Festivaler. Cafe Mandela havde et stort køkken, så vores cubanske kokke Pablo S og Pablo J sørgede for, at vi fik dejlig cubansk mad, Orlando stod for musikken, og Juan arrangerede nogle fantastiske salsa shows. Når vi skulle bruge lidt mere plads, foregik festerne i Vesterbro Kulturhus i Lyrskovgade. Hvem husker ikke den Cubanske Caberet med alle cubanerne?

PIC00080

Mange har optrådt til vores mange fester. Hvis de havde noget at byde på, gav Juan dem chancen, og vi andre fik nogle fantasiske oplevelser både af professionelle og amatører. Vi hørte f.eks. KNA Connected og Yasmin for første gang.

I sommeren 2006 valgte Københavns kommune at udlicitere Cafe Mandela til private, og Råhuset blev det nye Kulturhus. Det skulle dog lige sættes i stand, inden det for alvor kunne bruges til de mange forskellige typer arrangementer, som dette fantastiske hus kan bruges til.

juan,daineris

I september 2006 arrangerede vi således en Weekend Salsa Festival i gården på Onkel Dannys Plads. Vi lejede en mobilscene og et dansegulv, så vi kunne danse udenfor til Salsa Loca, en grill Pablos kunne lave mad på, og workshops med Juan, Marcello og Fernando Zapata blev afholdt i Dansens Hus.

juan og Dainerys 1 fest

Den sidste lørdag i november 2006 afholdt vi vores første ”Noche Cubana” i Råhuset. Vi holdt herefter fast i den sidste lørdag i hver måned, og i perioden frem til 1. januar 2012 har vi afholdt enten ”Noche Cubana” som kun er salsatek eller Weekend Salsa Festival, hvor vi i samarbejde med Ketti, Salsa Vida kombinerer det med workshops med Juan og gæstelærere fra Spanien, som giver show i Råhuset om lørdagen. Vi har også holdt arrangementer med live musik i samarbejde med Kulturanstalten.

Alt dette kunne lade sig gøre fordi vi havde et relativt stort dansegulv. Da vi ikke er de eneste, der benytter Råhuset som ramme, besluttede Kulturanstalten sig for at bygge en fast scene i huset – til glæde for mange, som således ikke længere behøvede at bruge tid og kræfter på at sætte den op hver gang. Den faste scene blev taget i brug 1. januar 2012.

I Ekko fra Cuba var vi naturligvis spændte på, hvordan vores gæster ville synes om Råhuset efter denne forandring, men vi og vores gæster fandt hurtigt ud af at danse andre steder i huset og få det til at fungere.

I mellemtiden er vi blevet lidt flere, færre og andre i vores forening. Foreningen består i dag af Frank Beck, Frank Thrane, Steen Hildebrandt, Dorte Wittchen, Rene Linnemann, Anne-Marie Damgaard, Juan Armand og Ann-Mari Winther.  Annette Njombua Reinhardt arbejder med os på sidelinjen.

Vi måtte desværre i marts 2012 sige farvel til Karin Hildebrandt, som var med til at starte foreningen. Dette livstykke måtte opgive kampen mod kræften. Vi savner hendes altid gode humør og engagement. Ære være hendes minde.

Jeg vil her benytte chancen til at sige tak til alle de dejlige mennesker, som trofast har gæstet os igennem alle årene, både i Råhuset og på Cafe Mandela. Det er en fornøjelse, at I stadig er der! Det er på grund af jer, at vi alle synes, det er sjovt at møde op i Råhuset hver gang for at pynte op, så vi alle kan få en hyggelig og dejlig lørdag aften.

Mange hilsener
Ann-Mari Winther

Formand, Ekko fra Cuba

Rie